Tikkasen Paja

Jukka Air-Mixer on suurin Suomessa ja Euroopassa sarjavalmistuksessa oleva kattotuuletin.


Ja lehmät viihtyvät navetassa kesällä ja talvella.

Tuulettimen roottoreita on useita halkaisijoita 4-8 metriä. Sähkömoottorin, vaihdelaatikon ja taajuusmuuntajalla avulla voidaan roottoria pyörittää 0-100 rpm. Näin 5,6 metrin roottorilla 50 rpm kierrosnopeudella tehontarve on vain 400 W. Ilmaa liikkuu kuitenkin 5900 kuutiometriä minuutissa. Näin pieneen kulutukseen päästään lapojen hyvällä aerodynamiikalla. Taajuusmuuntajalle voidaan syöttää tavallista yksivaihde-virtaa 240 V ja taajuusmuunnin muuttaa jännitteen kolmivaihdemoottorille sopivaksi. Laite on lähes äänetön ja esimerkiksi navetassa ääni hukkuu kokonaan taustameluun. Laite tekee tasaisen ilmavirran isolle alalle kierrättäen navetassa ilmaa tehokkaasti, jolloin lämpötilakerrostuminen on mahdotonta.
Jukka air mixer

Kesällä ilmavirta tuo mukavaa viilennysta eläimille ja hoitajille.

Kärpäset ja pienemmät hyönteiset karttavat tuulisia paikkoja. Lypsyasemien ympäristö lämpiää kesällä ja eläin ei mene mielellään liian tukalaan paikkaan. Tuuletin asennettuna siten, että vaikutus ulottuu lypsyasemaan, tekee lypsyasemasta suositun paikan jolloin lehmät mielellään tulevat lypsettäväksi.
Tuuletin toiminnassa Mustosen navetassa.
Tuulettimen ääntä ei erota taustamelusta.

Suuret navetat voivat vaatia useamman yksikön jolloin tuuletus vaikutus saadaan ulottumaan koko navetan alalle.

Tuulettimen tuulettava vaikutus ulottuu noin 20 metrin säteelle roottorista. Jukka Air-Mixer ei nosta kuitenkaan myrskyä navettaan, joten tuuletin ei nosta pölyä ilmaan. Jukka Air-Mixeriä on mahdollista pyörittää hitaamminkin, jolloin kulutus putoaa jopa alle 200 W ja silti ilmavirta tuntuu miellyttävänä. Itse asiassa vain harva laite toimii noin pienillä teholla, siirtäähän roottori 50 rpm nopeudella kuitenkin 6 tonnia ilmaa minuutissa.Teollisuustiloissa pienikin ilmavirta tuntuu helpottavalta, kun sää on kuuma tai työn laadun vuoksi on pidettävä runsasta suojavaatetusta.

Kovilla pakkasilla lämpötila kerrostuu helposti korkeissa teollisuustiloissa. Sekoittamalla kuuma ilma alemmeksi säästetään lämmityiskuluissa moninkertaisesti sen mitä Jukka Air-Mixer kuluttaa.
Tuuletin testauspenkissä.
Tuuletin testauspenkissä.
5,6 metrin tuulettimen testaus menossa.
5,6 metrin tuulettimen testaus menossa.

Jukka Air-Mixer muodostaa miellyttävän tuntuisen ilmavirran pienella teholla.

On halvempaa asentaa suuri kattotuuletin kuin pieniä henkilökohtaisia tuulettimia tai yrittää ilmastoida työtilat. Ilmastointi investointina on kallis ja käyttökulut aivan toista luokkaa, kuin aerodynaamisella roottorilla varustetulla suurella kattotuulettimella.